Spekemat Tapas



Gratinerte blåskjell
  • 1 pose blåskjell
  • 2dl tørr hvitvin
  • 3-4 dl strø kavring
  • 3ss finhakket persille
  • 2ss finhakket timian
  • 1/2ts pepper
  • 4 fedd finhakket hvitløk
  • 1 boks hakkede tomater - avrent
  • 10-12 skiver salami hakket i små biter
  • 2ss olivenolje
Slik gjør man:
  1. Skrubb og vask blåskjellene. Damp de under lokk i en kjele med hvitvin, og følg med når de åpner seg. Sil av kraften og legg blåskjellene til avkjøling i ca.10min.
  2. Løsne skjellhalvdele fra hverandre. Skjær over muskelen som holder kjøttet til skallet. La kjøttet ligge i den ene halvdelen av skjellet, den andre kastes
  3. Sett ovnen på 230 grader. Bland alle ingrediensene til fyllet og tilsett 2-4 ss hvitvin. Blandingen skal bli en fast masse som legge på blåskjellkjøttet i hvert skjell (ca 1ts). Stek skjellene i 12-14min midt i ovnen til fyllet et gyllent. 


Lakselefser
  • 2 stk lefser
  • 125 g kremost
  • 3 ss frisk dill
  • 150 g røkt laks
 Slik gjør man:
  1. Smør osten jevnt over lefsene og legg på tynne skiver røkelaks. Eller bruk gravlaks. 
  2. Rull lefsene fast sammen, pakk dem i plast og la dem ligge i kjøleskapet i et par timer.
  3. Pakk lefsene ut av plasten og skjær dem i 2--3 cm tykke skiver.


Tapasboller
  • 4-500g karbonadedeig
  • 1ts salt
  • 1/2ts pepper
  • 1 egg
  • 1pk chorizopølser
  • 1dl fetaost i biter
  • 2ss hakket frisk basilikum
  • 2ss olje
 Slik gjør man:
  1. Bland egg, salt og pepper inn i karbonadedeigen. Skjær chorizo i små biter.
  2. Bland pølse, fetaost, og urter forsiktig inn i deigen. Form så til små boller i hånden vha en skje og litt vann.
  3. Stek bollene i en middels varm stekepanne til de blir pent brune. La de ettersteke på svark varme i ca 10 min til de er gjennom stekte.
 Salsa
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1/2 finhakket grønn paprika
  • 1/2ts salt
  • 1/2ts sukker
  • 1/2ts pepper
Slik gjør man:
Bland alle ingrediensene til salsaen i en kjele, og la de småkoke i et par minutter.


Scampi med skinke
  • 12 rå scampi
  • 100g g revet mozarellaost
  • 1ts pepper
  • 12 skiver spekeskinke
  • 2ss olivenolje
 Slik gjør man: 
  1. Skjør et langsgående snitt på ryggen til scampien. Fyll snittet med ost og tilsett pepper.
  2. Rull hver scampi inn i en spekeskinke. Hodet og halen skal stikke ut på hver side.
  3. Pensle med olivenolje og stek på grillen eller i ovnen på 230 grader i 6-8 min.
 Server med rømme og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Ovnsbakt Chorizosnabb
  • 200g chorizopølse
  • 12 cherrytomater
  • 1ss olivenolje
  • 1ts pepper
  • 4 grillspyd
  • 2 kvaster med friske urter.
Slik gjør man:
  1. Del chorizo i 1-2cm store stykker og sett dem på spydene sammen med tomatene.
  2. Legg spydene i en ildfast form, krydre med pepper og ha på olivenolje. Bak i ovnen på 180 grader i ca 10 min.
  3. Dryss på friske, hakkede urter over. Server med mild saus eller dip.
Snøfrisk og honningdip
  • 1beger snøfrisk
  • saft av en sitron
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1dl melk
  • 2ts honning
  • 1ts salt
  • 1/2ts pepper
  • 2ts frisk basilikum
Bland alle ingrediensene sammen og rør godt om til dipen er jevn og glatt. La den stå 1 times tid i kjøleskap før servering.
Asparges med spekeskinke og parmesan
  • 8 skiver spekeskinke
  • 8 asparges 
  • parmesan
 Slik gjør man: 
  1. Rens asparges og kutt av rotenden. Skrell den nederste delen. Forvelli kokende vann i 3-5 min.
  2. Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og la de renne av på tørkepapir.
  3. Bunt sammen en stav av parmesan og en asparges og surr rundt en spekeskinke. 
Sim sala bim salat
  • 20 tynne skiver salami
  • 8 skiver mozarellaost
Saus
  • 1rød chili
  • 1gul paprika
  • 1 liten rødløk
  • 1 eske cherrytomater
  • 10 blader basilikum
  • 1dl god olivenolje
  • 1presset lime
  • 1ts salt
  • 1ts pepper
Slik gjør man:
  1. Stek salamiskiver i en stekepanne og legg de på et kjøkkenpapir. Skivene skal være sprø og tørre.
  2. Vask og rens grønnsaker til sausen. Ta ut frø av chili og paprika og skjær i små biter, eller kjør i foodprosessor. Bland sammen alle ingredienser til en saus.
  3. Legg salami, mozarella og saus lagvis på en tallerken. Pynt med basilikum.

Kommentarer