Hummersuppe
Dette trenger man:
- 2 stk levende eller ferdig kokt hummer
- 1 bunt frisk dill
- 1 stk løk
- 2 stk gulrot
- 2 stilk frisk timian
- 7 stk hel pepper
- 2 ss tomatpuré
- 2 dl hvitvin
- 7 dl fiskebuljong (utblandet)
- 3 dl kremfløte
- ½ ts salt
- ½ ts kajennepepper
Slik gjør man:
- Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Skrell løken og skjær den i båter.
- Hvis du har kjøpt fersk levende hummer, ha salt og 2/3 av dillen i rikelig vann og kok hummerne under lokk i 15 minutter. Ta opp hummerne og avkjøl dem. Har du kjøpt frossen ferdigkokt hummer, hopp over dette punktet, men ta da dillen med under punkt fire.
- Ta ut kjøttet ved å trekke kroppen og klørne fra hodet. Knekk skall og klør med en nøtteknekker. Fjern den sorte tarmstrengen i kroppen. Legg kjøttet til side.
- Legg de lettknuste skallene i en gryte.Tilsett løk, gulrøtter, timian, pepper og tomatpuré. La det surre i 1 minuttt under omrøring. Hell over vin og buljong. Legg på lokk og kok på svak varme i 20 minutter.
- Sil hummerkraften og tilsett fløte. Kok inn til passe tykt. Smak til med krydder og varm opp suppen. Fordel hummerkjøttet i skåler og hell over suppen.
Breiflabb med fennikelkompott
Breiflabb
- 800 g breiflabbfileter
- 1 hvitløksfedd
- 1 ss frisk timian
- Salt og pepper
- Smør til steking.
- Gni filetene godt inn med salt og pepper.
- Rull dem så i finhakket hvitløk og timian.
- Stek i en blanding av smør og olivenolje.Stek på litt god varme på begge sider til filetene er lett gylne.
- Bak så i stekeovn på 150 grader i cirka 15 minutter.Forvarm ovnen på 120 grader.
- 2 Sjalottløk
- 1 dl Hvitvin
- 2 dl Fløte
- 3 ss Smør
- 1 ts Sitronsaft, presset
- 0.25 ts Sukker
- Rens og finhakk sjalottløk og surr blank i olje.
- Tilsett vin og kok ned med en tredjedel.
- Tilsett fløte og kok ned en gang til.
- Tilsett sitronsaft og sukker og smak til med salt og pepper.
- Rør inn smør rett før servering, og du kan gjerne vende inn forvellet grønnkål, spinat eller vårløk.
Fennikelkompott
- 2 Fennikler
- 2 Olivenolje
- 1 Boks Hakkede tomater i boks
- 1 ts Sitronsaft, presset
- 2 dl Hvitvin
- Salt og pepper
- Rens fennikel og skjær i grove biter. Surr den blank i olivenolje.
- Tilsett sitronsaft, tomat og deler av hvitvinen.
- Kok fennikelen mør og spe med hvitvin etter hvert.
Reinfilet med blomkålpure, portvinssaus & rødløk og pære
Reinfilet
- 600g reinsdyr ytrefilet
- salt og nykvernet pepper
- 1 ss smør
- Forvarm ovnen på 120 grader.
- Krydre fileten med salt og pepper. Brun den på alle sider i en panne med litt smør.
- Legg den i ovnen på et stekebrett og stek den i ovnen i ca 7 minutter ved 120 grader.
- Ta fileten ut av ovnen og smør på 1 ss smør.
- La fileten hvile i ca 5 miinutter mens smøret smelter over fileten.
- Skjær fileten i like tykke skiver 2-3 cm tykke.
- 1/2 blomkålhode
- 1 dl vann
- 1,5 dl helmelk
- 1 fedd hvitløk
- 1/4 løk
- 2 ss grovhakket valnøtter
- 2 ss usaltet smør
- salt og nykvernet pepper
- Del blomkålen i små buketter.
- Finhakk løk og hvitløk. Ha alt i en kaserolle og la det koke i ca 10 min til blomkålen er myk.
- Ha blomkålen og 2dl av kokevæsken i en blender og kjør til det blir en glatt pure.
- Ta ut of varm opp purene i en kaserolle. Rør inn 2 ss usaltet smør, krydre med salt og pepper og tilsett 2 ss grovhakkede valnøtter.
- 2 ss finhakket løk
- 2 dl portvin
- 2 dl kjøttkraft
- 4 ss usaltet smør
- 1 1/2 ts maisenna
- La portvin og finhakket løk koke til det kun er 1ss væske igjen.
- Rør maisenne ut i kjøttkraften.
- Hell over portvinsløken og pisk inn smøret.
Rødløk og pære
- 1 grovhakket rødløk
- 2 grovhakkede pærer
- 1 ss usaltet smør
- 1 ss sukker
- 4 ss pærejuice
- salt og pepper
- Stek løken i smøret i 1 minutt.
- Tilsett pæreterninger og la alt steke yttligere 1 minutt.
- Ha i sukker og juice og kok opp i 5 min.
- Smak til med salt og nykvernet pepper.
Ostetallerken med portvinsglasserte valnøtter og aprikospure
- 1 dl vann
- 100 g sukke
- 3 dl champagne
- 1/2 lime, delt i fire båter
- Kok opp vann og sukker. Avkjøl og tilsett champagne.
- Ha vesken i en bolle eller på et brett med litt høy kant.
- La den stå i dypfryseren i 6 timer.
- Skrap massen med en gaffel og ledd den kornete massen i et coctailglass.
- Pynt med en limebåt på toppen av hvert glass.
PannaCotta
- 4 ½ stk gelatinplater
- 2 stk vaniljestang
- 7 ½ dl kremfløte
- 2 ½ dl sukker
- 1 pk (225 gr.) frosne bringebær
- 100 g melis
- 2 ss sitronsaft
- Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Skyll de godt og klem ut vannet.
- Snitt vaniljestangene på midten, skrap ut frøene.
- Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestangen og innholdet i den. Ta det av platen, ta ut vaniljestangen, og rør inn gelatinen. Hell blandingen i seks små former eller glass. Avkjøl minst 3 timer før servering.
- Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprocessor, kjør til massen er glatt og sil den.
- Server desserten med litt frisk bærsaus og bjørnebær. Bjørnebær får du kjøpt frosne hele året. Kan lages 1-2 dager før servering.
Champagneganite
- 1 dl vann
- 100 g sukke
- 3 dl champagne
- 1/2 lime, delt i fire båter
- Kok opp vann og sukker. Avkjøl og tilsett champagne.
- Ha vesken i en bolle eller på et brett med litt høy kant.
- La den stå i dypfryseren i 6 timer.
- Skrap massen med en gaffel og ledd den kornete massen i et coctailglass.
- Pynt med en limebåt på toppen av hvert glass.
Kommentarer
Legg inn en kommentar