Nyttårs meny - New year menu

Menyen er beregnet til 4 personer

Hummersuppe

 

Dette trenger man:
  •  2 stk levende eller ferdig kokt hummer 
  •  1 bunt  frisk dill 
  •  1 stk  løk 
  •  2 stk  gulrot 
  •  2 stilk  frisk timian 
  •  7 stk  hel pepper 
  •  2 ss  tomatpuré 
  •  2 dl  hvitvin 
  •  7 dl  fiskebuljong (utblandet) 
  •  3 dl  kremfløte 
  •  ½ ts  salt 
  •  ½ ts  kajennepepper

 Slik gjør man:
  1. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Skrell løken og skjær den i båter.
  2. Hvis du har kjøpt fersk levende hummer, ha salt og 2/3 av dillen i rikelig vann og kok hummerne under lokk i 15 minutter. Ta opp hummerne og avkjøl dem. Har du kjøpt frossen ferdigkokt hummer, hopp over dette punktet, men ta da dillen med under punkt fire.
  3. Ta ut kjøttet ved å trekke kroppen og klørne fra hodet. Knekk skall og klør med en nøtteknekker. Fjern den sorte tarmstrengen i kroppen. Legg kjøttet til side.
  4. Legg de lettknuste skallene i en gryte.Tilsett løk, gulrøtter, timian, pepper og tomatpuré. La det surre i 1 minuttt under omrøring. Hell over vin og buljong. Legg på lokk og kok på svak varme i 20 minutter.
  5. Sil hummerkraften og tilsett fløte. Kok inn til passe tykt. Smak til med krydder og varm opp suppen. Fordel hummerkjøttet i skåler og hell over suppen.

Breiflabb med fennikelkompott




Breiflabb
  •  800 g breiflabbfileter
  • 1 hvitløksfedd 
  • 1 ss frisk timian
  • Salt og pepper
  • Smør til steking.
 Slik gjør man
  1. Gni filetene godt inn med salt og pepper.
  2. Rull dem så i finhakket hvitløk og timian.
  3. Stek i en blanding av smør og olivenolje.Stek på litt god varme på begge sider til filetene er lett gylne.
  4. Bak så i stekeovn på 150 grader i cirka 15 minutter.Forvarm ovnen på 120 grader.
Beurre-blanc
  • 2 Sjalottløk
  • 1 dl Hvitvin
  • 2 dl Fløte
  • 3 ss Smør
  • 1 ts Sitronsaft, presset
  • 0.25 ts Sukker
 Slik gjør man
  1. Rens og finhakk sjalottløk og surr blank i olje.
  2. Tilsett vin og kok ned med en tredjedel.
  3. Tilsett fløte og kok ned en gang til.
  4. Tilsett sitronsaft og sukker og smak til med salt og pepper.
  5. Rør inn smør rett før servering, og du kan gjerne vende inn forvellet grønnkål, spinat eller vårløk.
Fennikelkompott
  • 2 Fennikler
  • 2 Olivenolje
  • 1 Boks Hakkede tomater i boks
  • 1 ts Sitronsaft, presset
  • 2 dl Hvitvin
  • Salt og pepper
 Slik gjør man
  1. Rens fennikel og skjær i grove biter. Surr den blank i olivenolje.
  2. Tilsett sitronsaft, tomat og deler av hvitvinen.
  3. Kok fennikelen mør og spe med hvitvin etter hvert.

Reinfilet med blomkålpure, portvinssaus & rødløk og pære 





Reinfilet
  • 600g reinsdyr ytrefilet
  • salt og nykvernet pepper
  • 1 ss smør
 Slik gjør man
  1. Forvarm ovnen på 120 grader. 
  2. Krydre fileten med salt og pepper. Brun den på alle sider i en panne med litt smør.
  3. Legg den i ovnen på et stekebrett og stek den i ovnen i ca 7 minutter ved 120 grader.
  4. Ta fileten ut av ovnen og smør på 1 ss smør.
  5. La fileten hvile i ca 5 miinutter mens smøret smelter over fileten.
  6. Skjær fileten i like tykke skiver 2-3 cm tykke.
Blomkålpure
  • 1/2 blomkålhode
  • 1 dl vann
  • 1,5 dl helmelk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/4 løk
  • 2 ss grovhakket valnøtter
  • 2 ss usaltet smør
  • salt og nykvernet pepper
Slik gjør man
  1. Del blomkålen i små buketter.
  2. Finhakk løk og hvitløk. Ha alt i en kaserolle og la det koke i ca 10 min til blomkålen er myk.
  3. Ha blomkålen og 2dl av kokevæsken i en blender og kjør til det blir en glatt pure.
  4. Ta ut of varm opp purene i en kaserolle. Rør inn 2 ss usaltet smør, krydre med salt og pepper og tilsett 2 ss grovhakkede valnøtter.
Portvinssaus
  • 2 ss finhakket løk
  • 2 dl portvin
  • 2 dl kjøttkraft
  • 4 ss usaltet smør
  • 1 1/2 ts maisenna
Slik gjør man
  1. La portvin og finhakket løk koke til det kun er 1ss væske igjen. 
  2. Rør maisenne ut i kjøttkraften.
  3. Hell over portvinsløken og pisk inn smøret.

Rødløk og pære
  • 1 grovhakket rødløk
  • 2 grovhakkede pærer
  • 1 ss usaltet smør
  • 1 ss sukker
  • 4 ss pærejuice
  • salt og pepper
  1. Stek løken i smøret i 1 minutt.
  2. Tilsett pæreterninger og la alt steke yttligere 1 minutt.
  3. Ha i sukker og juice og kok opp i 5 min.
  4. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Ostetallerken med portvinsglasserte valnøtter og aprikospure



  • 1 dl vann
  • 100 g sukke
  • 3 dl champagne
  • 1/2 lime, delt i fire båter
Slik gjør man
  1. Kok opp vann og sukker. Avkjøl og tilsett champagne.
  2. Ha vesken i en bolle eller på et brett med litt høy kant.
  3. La den stå i dypfryseren i 6 timer.
  4. Skrap massen med en gaffel og ledd den kornete massen i et coctailglass. 
  5. Pynt med en limebåt på toppen av hvert glass.

PannaCotta


  •  4 ½ stk  gelatinplater 
  •  2 stk  vaniljestang 
  •  7 ½ dl  kremfløte 
  •  2 ½ dl  sukker 
Bringebærsaus:
  •  1 pk (225 gr.) frosne bringebær 
  •  100 g  melis 
  •  2 ss  sitronsaft
Slik gjør man
  1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Skyll de godt og klem ut vannet.
  2. Snitt vaniljestangene på midten, skrap ut frøene.
  3. Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestangen og innholdet i den. Ta det av platen, ta ut vaniljestangen, og rør inn gelatinen. Hell blandingen i seks små former eller glass. Avkjøl minst 3 timer før servering.
  4. Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprocessor, kjør til massen er glatt og sil den.
  5. Server desserten med litt frisk bærsaus og bjørnebær. Bjørnebær får du kjøpt frosne hele året. Kan lages 1-2 dager før servering.

Champagneganite

 

  • 1 dl vann
  • 100 g sukke
  • 3 dl champagne
  • 1/2 lime, delt i fire båter
Slik gjør man
  1. Kok opp vann og sukker. Avkjøl og tilsett champagne.
  2. Ha vesken i en bolle eller på et brett med litt høy kant.
  3. La den stå i dypfryseren i 6 timer.
  4. Skrap massen med en gaffel og ledd den kornete massen i et coctailglass. 
  5. Pynt med en limebåt på toppen av hvert glass.

Kommentarer