Risotto med geitost og erter - Risotto with goat cheese and peas



Du trenger (For 4 personer)

  • 1 l kyllingkraft
  • 70g smør
  • 1/2 løk, finhakket
  • 100g bacon, i tynne skiver
  • bunt frisk timian
  • 4dl risottoris
  • 1,5 dl hvitvin
  • 200g frosne erter
  • salt og nykvernet sort pepper
  • 115g smuldret geitost
  • 115g revet parmesanost
Slik gjør man
  1. Varm buljong i en kasserolle. 
  2. Varm en klatt smør i en separat gryte og tilsett løk, bacon og timian og stek i ca 8 min til løken er myk og blank.
  3. Tilsett risen og skru opp varmen til det koker. Tilsett vin og kok inn.
  4. TIlsett varm buljong  og tilsett litt salt. Spe på med kraft etter hvert.
  5. Tilsett ertene når det er 1dl kraft igjen.
  6. Når risen er kremete fjern fra platen og tilsett halparten av geitosten, parmesan og resten av smøret.
  7. Dryss over resten av geitosten og server.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
You need (for 4 persons)

  • 1 liter chicken stock
  • 70 g butter
  • 1/2 onion, finely chopped
  • 100g bacon, thinly sliced
  • bunch fresh thyme
  • 4 dl risotto rice
  • 1.5 cups white wine
  • 200g frozen peas
  • salt and freshly ground black pepper
  • 115 g crumbled goat cheese
  • 115 g grated Parmesan cheese
How does one
  1. Heat broth in a saucepan.
  2. Heat a dollop of butter in a separate pan and add the onion, bacon and thyme and cook for about 8 minutes until the onion is soft and shiny.
  3. Add the rice and turn up the heat until it boils. Add the wine and boil inside.
  4. Addition of hot broth and add a little salt. add the bouillon cube eventually.
  5. Add peas when 1dl broth again.
  6. When the rice is creamy remove from the plate and add half way down the goat cheese, parmesan and remaining butter.
  7. Sprinkle the rest of the goat cheese and serve.

Kommentarer