Du trenger (For 4 personer)
- olivenolje
- 1 liten purre
- 1 løk
- 1appelsin (4cm appelsinskall)
- en håndfull frisk timian
- 1 1/2 l kraft
- 1 fennikel
- 3 gulrøtter
- 2 laurbærblader
- 600g torsk eller annen fisk
- 2 eggeplommer
- aioli
- salt og pepper
- sitron
- bladpersille
- 2 gulrøtter
- 1 fennikel
- 4 sjalottløk
- 4 hvitløksfedd
- bladpersille
- 2 dl hvitvin
- 1 l vann
- 10 strandkrabbe
Chili- og timianaïoli:
- 3 eggeplommer
- 3 dl solsikkeolje
- 1 ts fransk sennep, fin
- 1 sitron
- 3 hvitløksfedd
- 1 rød chili
- 2 ss frisk timian
- Krabbekraft: Fres gulrøtter, fennikel, løk og hvitløk i en raus gryte i litt olje. Hell på hvitvin og la det koke noe inn. Spe på med vann og kok opp. Tilsett krabbene én etter én, og la vannet koke skikkelig opp mellom hver krabbe slik at de dør raskt.
- Chili- og timianaioli: Eggeplommene og oljen må være romtempererte for å unngå at majonesen
skiller seg. Pisk eggeplommene sammen med sennepen til de er litt stive.Hell
oljen dråpevis eller i en tynn stråle i eggeplommene under pisking. Det skal etter hvert bli til en stiv masse, og når halvparten av oljen er
tilsatt kan man øke tempoet noe. Smak til med sitronsaft eller eventuelt hvitvinseddik. Tilsett til slutt 2–3 fedd revet hvitløk, finhakket chili og finhakket timian.
- Ha hakket løk og purre i en kjele med litt olje sammen med appelsinskall og timian. Surr til løken blir blank. Tilsett kraft, laurbærblad, fennikel og gulrøtter i litt store skiver og la det småkoke i noen minutter.
- La fisken trekke i kraften til den er ferdig.
- Fisk opp stykkene og legg dem til side. Ta også ut laurbærbladene og appelsinskallet. Pisk aïolien sammen med eggeplommene og ha deretter i en øse suppe og pisk videre. Ta suppekjelen av platen og rør forsiktig inn blandingen.
- Varm deretter opp suppen under omrøring. Vær forsiktig med temperaturen så ikke eggeplommene stivner. Smak deretter til med salt, pepper og sitron.
- Server suppen med fiskestykkene med et godt dryss med bladpersille over, gjerne med nybakt brød og mer aïoli.
Kommentarer
Legg inn en kommentar